ALTIJD RECHTE BOTERHAMMEN

Geen motor, geen raster, geen gedoe.
Gewoon hout. En een simpel principe dat werkt.

Hoe het idee ontstond

Image

ZELF GEBAKKEN BROOD

Wij zijn begonnen met zelf brood bakken omdat, als we thuis kwamen van werk, het brood (bijna) altijd op is. We hadden een brood die we het liefste aten maar die was in de loop van de ochtend altijd uitverkocht. We woonden in een kleine bovenwoning in een winkelstraat en er was net voldoende ruimte in de keuken voor een klein vriezertje. Deze was volop in gebruik en bood te weinig ruimte om brood voor een week in te vriezen. Van mijn eerste 13e maand besloten we een broodbakmachine te komen.

Gaandeweg de maanden werd het brood steeds beter omdat het recept elke keer een beetje werd getweekt. Welk meel vinden we lekker? Volkorenmeel of grof volkorenmeel? Je zou zeggen dat het voor het bakken van het brood niet zo veel uit zou moeten maken maar het was compleet anders (ook de smaak). Boter toevoegen? Olie? Veel? Weinig? Alleen grof volkorenmeel? Of nog wat extra’s?

Wij bakken eigenlijk het meest simpele brood dat er is:

Bruin: 500gr grof volkoren meel van de molen, 310gr water, 2 kleine tl zout, 2 kleine tl suiker, 2 tl droge gist en een flinke scheut zonnebloemolie.

Wit: 500gr tarwemeel van de molen, 310gr water, 2 kleine tl zout, 2 kleine tl suiker, 2 tl droge gist en een flinke scheut zonnebloemolie.

Broodbakmachine: als broodbakmachine gebruiken we al jaren een Panasonic (dit is de 3e). Een stevig toestel voor een stevige prijs maar altijd goed resultaat.

Het brood rijst tot ongeveer 20cm hoog wat een lekker luchtig brood geeft, zonder broodverbeteraar of andere toevoegingen. Maar ja… hoe kan je nou zo’n hoog, luchtig brood goed snijden….

Allereerst moet het brood goed afgekoeld zijn. Een warm brood deukt snel in tijdens het snijden op de gewone manier (rechtop op een snijplank) waardoor al snel scheve en ongelijke plakken ontstaan.

Daarnaast gaat warm brood aan je mes plakken wat het resultaat ook niet ten goede komt. Met het Pecker broodsnijplankje kan het brood wel sneller gesneden worden. Wij raden aan om het brood minimaal 30 minuten op een rooster af te laten koelen voordat u het aansnijdt. Let op! het brood is dan nog steeds heet!!

Als het brood niet voldoende is afgekoeld plakt het vast aan het broodmes wat verder snijden bemoeilijkt.

Om het brood te snijden met het Pecker broodsnijplankje leg je het afgekoelde (minimaal 30 minuten) brood op zijn zijkant in de mal, onderkant van het brood tegen de dichte kant van het plankje. Leg het mes op beide randen aan de bovenkant, zowel voor als achter het brood op het hout, houd je het mes recht op het hout en beweeg het broodmes met gelijkmatige zaagbewegingen zodat de eerste plak (het kapje) ontstaat. Klaar? Haal de afgesneden boterham uit de mal en plaats het brood weer terug in de mal en begin opnieuw, net zolang totdat het gehele brood gesneden is. Mooi toch?!

DROP BY AND SAY HI!

Etiam placerat velit vitae dui blandit sollicitudin. Vestibulum tincidunt sed dolor sit amet volutpat. Nullam egestas sem at mollis sodales.